Панаир на младите“: от 1 до 5 октомври Утре: Слънчев бряг   Единственият

...
Панаир на младите“: от 1 до 5 октомври
Утре: Слънчев бряг
 
Единственият
Коментари Харесай

Младежкият театър разкрива потайните си кътчета

„ Панаир на младите “: от 1 до 5 октомври

Утре: " Слънчев бряг "

 

Единственият у нас сценичен фестивал със статут site-specific започва на следващия ден. Става дума за XII издание на „ Панаир на младите “, характерен с това, че се разграничава от обичайните показа за сцена и залага на съответни характерни топоси. Само в интервала от 1 до 5 октомври три от потайните и недостъпни за публиката пространства в Младежкия спектакъл „ Николай Бинев “, който е хазаин на фестивала, ще отворят порти.

Старта ще даде спектакълът „ Слънчев бряг “ на така наречен „ Осветителен мост “. Режисьор е Любомир Сапунджиев, а в функциите се изявяват Стефан Саръиванов и Йоана Димитрова. Сюжетът се завърта към историята на трудовия лагер „ Слънчев бряг “, основан в каменна кариера край Ловеч. По подигравка на ориста той е построен в същата година, когато известният черноморски курорт посреща своите първи посетители, а точно 1959 година

Гвоздеят на програмата е перформативната апаратура PURE, дело на един от най-успешните български хореографи в света – Християн Бакалов. Тя съставлява aртистичен опит, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески спектакъл и пърформанс. Замисълът е да се реализира с присъединяване на доброволци – непрофесионалисти от друга възрасти и без предварителна театрална подготовка. По този метод всеки фен се оказва и участник в поредност от обстановки и прекарвания, които имат за цел да подтикват въображението и усещането му за действителността. Той бива преведен през разнообразни пространства, в които образни и сетивни композиции се задействат посредством тяхното физическо наличие. След като е посетил към този момент инсталацията, фенът има опция да се включи като реализатор в идващите представяния. Събитието е с вход свободен  (2 октомври ) .

На 3 октомври публиката е поканена на сетивния интерактивен пърформанс „ Бар Здраве “, а мястото е пространство „ M1 “ в Младежкия спектакъл. Създателите му ( Стефи Руменова, Нели Арабаджиева, Биляна Кирилова, Петър Петров и други) са потърсили голям брой креативен и логичен връзки сред танца, придвижването и здравето, проследявайки по какъв начин тези три детайли се допълват и развиват между тях.

На идващия ден Любослав Неделчев ни приветства на моноспектакъла „ Аскетът “. Локацията е пространство „ Апартамента “, а централният воин е мъж, отдал се непринудено на аскезата. В хода на действието обаче той премисля позицията си, осъзнавайки, че с цел да избави себе си, би трябвало първо да избави всеки обособен гражданин на Земята, а след това и целия свят. Заедно с аскета фенът минава през всяка една от стаите, които отразяват другите стадии – подготвяне, път и мълчание, с цел да се стигне до последната.

Точката на фестивала ще постави група The Gentlemen, която ще забие в Клуба на артиста.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР